Çanakkaleli Valisi Doç. Dr. Ömer Toraman’ın konuyla yakından ilgilenmesi, alan kılavuzlarının Ankara’da siyasetçiler ve bürokratlarla yaptıkları görüşmeler sonuç verdi. Alınan yeni kararla 206 rehber olarak bilinen Alan Kılavuzu, şehitliklerdeki görevlerine geri dönmüş oldu.

 

Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı, yapılması gereken düzenleme de gecikince şehitliklerin hafızası olarak kabul edilen ve 20 yıldır bölgede görev yapan 206 alan kılavuzu işinden olmuştu ve bir süredir şehitliklerde görev yapmıyorlardı. Bu süre içinde şehitliklerde de rehber karmaşası yaşanıyordu. Gelen ziyaretçiler bölge ile ilgili bilgiyi ya sürücülerden ya da bölgedeki köylülerden alıyordu.

Sıkıntı her geçen gün artarken alan kılavuzlarının mağduriyeti de arttı. Haklarını geri almak için alan kılavuzları bir süredir çalışma yapıyordu. Alan kılavuzları haklı arayışlarını Ankara’ya da taşıyarak hem milletvekilleri hem de bürokratlarla görüştü. Çanakkale’ye bir süre önce atanan Vali Toraman da bu konu üzerine yoğun çaba harcaması sonuç verdi.

 

VALİLİK KARARI AÇIKLADI

 

Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığınca 06.09.2024 tarihli yazı ile alan kılavuzlarının görev yapamayacaklarının bildirildiği belirtmişti. Anayasa Mahkemesi Kararının doğru yorumlanmadığı belirtilerek 206 alan kılavuzunun Anayasa Mahkemesinin iptal kararından önce tesis edilen yetki sürelerinin sonuna kadar görevlerinin ve yetkilerinin devamına karar verilmesi talep etti. Talep üzerine Çanakkale Valisi Doç. Dr. Ömer Toraman’ın imzasıyla, 2004 yılından bu yana görev yapan alan kılavuzları, yeniden görevlerine başlanacağı açıklandı. Alan kılavuzları, geçmişte tarihi alanları anlatmak üzere eğitim ve sınavlar sonucu aldıkları belgelerle görev yapmaktaydılar. Ancak, gerekli düzenlemelerin gecikmesi nedeniyle bir süreliğine işlerinden uzak kalmışlardı. Çanakkale Valiliği, Anayasa Mahkemesi'nin iptal kararına yönelik , alan kılavuzlarının yetki sürelerinin iptaline yönelik bir durum olmadığını ifade etti.

Anayasa Mahkemesi'nin 2023 tarihli kararında, alan kılavuzlarına 01/01/2023 tarihinden itibaren 5 yıllık yetki verildiği ve bu yetkinin 31/12/2027’ye kadar geçerli olduğu vurgulanıyor. Ayrıca, iptal kararlarının geriye yürümeyeceği belirtilerek, alan kılavuzlarının mevcut yetkilerinin devam ettiği açıklandı.

Şehitliklerin hafızası olarak kabul edilen alan kılavuzları, tarihi alanları ziyaret edenlere rehberlik ederek bu değerli mirası yaşatmaya devam edecekler.

 

Bünyamin Nami Tonka