Geçen yıl satışı yapılan ve büyük tartışmalara neden olan Çanakkalelilerin malı olan Assos Kadırga Koyu’ndaki otelin ihale aşaması ile ilgili CHP’li İl Genel Meclis Üyesi Güneş Pehlivan, otelin satışı sırasında o dönem İl Genel Meclis Başkanlığı yapan ve şimdi AK Parti İl Genel Meclisi Grup Başkanı Nejat Önder’in kameraları kapattırarak muhammen bedelin düşük gösterdiklerini söyledi. 39 milyon 500 bin lira muhammen bedel ile satışa sunulan otelin ihalesini bir firma tek başına girerek 41 milyon TL’ye almıştı. İhaleye başka giren olmayınca otel ucuza gitmişti.

İl Özel İdaresi, Çanakkale’de devlet mallarını parsel parsel satmaya devam ediyor. Devlete ve millete ait arsalar, işletmeler, binalar bir bir satışa çıkartılıyor.  Daha önce 2 oteli, kordonda arsa, valilik konağı yeri gibi kentin mallarını satan İl Genel Meclisi, geçtiğimiz gün bir kez daha Assos bölgesinde bulunan Sivrice Koyu’ndaki 14 bin metrekarelik tesis alanını satışa çıkarttı. Alıcı olmadığı için üçüncü kez alan satılmaktan kurtulurken, Çanakkale bu satışa büyük tepki gösterdi. Halkın gösterdiği tepki meclisten de yankılandı.

İHALE AŞAMASINDA KAMERALARI KAPATIRMIŞ

Köylere su götürme bahanesi ile geçen dönem satışa çıkartılan fakat satılmayan değerli tesis alanının tekrar satışa çıkartılmasına tepkiler devam ederken, geçen dönem meclis başkanı olan Nejat Önder’e suçlamalar yapıldı. Geçen dönem CHP’yi satarak AK Parti’ye geçen ve meclis başkanı olan Önder, geçen yerel seçimlerde çoğunluk CHP’ye geçince başkanlıktan meclis sıralarına düştü. Önder’in o dönem yaptıkları yanlışlar da bir bir açıklanıyor.

14 bin metrekarelik tesis alanının satışı ile ilgili çıkan tartışmada söz alan CHP İl Genel Meclisi eski grup başkanvekili Güneş Pehlivan, taşınmazların satışına karşı çıkarak bu eski meclis başkanı Nejat Önderi suçladı. Pehlivan, “Satış kararları rasyonel olarak alınmak zorunda. Mal varlıkları satılarak elde edilecek gelirle yapılacak yatırımın sürdürülebilirliği ve rasyonelliği olmaz.

Geçen dönem idareye sınırsız süre ile satış yetkisine karşı çıkıp bu yetkileri iptal ettirdiğimizde ve eğer satış talebi söz konusu olacaksa yeniden meclisten yetki alınsın. Tam mutabakat sağlanırsa yetki verilsin dediğimiz de de çök engel önümüze çıkarılmıştı.

Özel idarelerin birinci amacı su sorununu çözmek. 600 yıllık devlet, 200 yıllık imparatorluk, 100 yıllık cumhuriyet geçmişi var. Koskoca İl Özel İdaresi su sorununu ancak otel, taşınmaz satarak yapabiliyorsa, ülkenin ekonomi iklimini bu hale getiren kim sorumluluk alacak bu konuda.

AK Parti Grup Başkanı, geçen dönem meclis başkanı iken Assos Kadırga köyünde denize sıfır il özel idaresi oteli satılacağı zaman, encümende de çoğunlukları vardı. Muhammen bedele itiraz ettiğimizde meclis oturumunda kameraları kapattırılıp muhammen bedeli bilerek düşürüp daha fazla katılımcı olsun ifadelerini de dinledik. İdareye de şikayet ettik yapılan, kamu ihale kurumuna da şikayet ettik. Tabiki sonuç alamadık. Neden sonuç alamadığımızı da tüm Türkiye biliyor.

Bu işler bu şekilde çözülmez. İl özel idarenin su ile ilgili ne kadar problemi var biliyoruz. Zaten bu bütçeler yapılırken, bizim yol müdürümüz, su müdürümüz, çeşitli taleplerde bulunacaklar. Genel olarak ön görülen bütçe de son yılların ortalaması alınarak ve enflasyon oranında yapılacak değerlendirmelerle ön görülen bir bütçe oluşturulacak. Talep edilen bütçeyi vermedik. Bu niye böyle, kamu kurumları niye böyle. Biz bunu konuşmak zorundayız. Mevcut durumu vatandaşa yansıtmamak ve altyapı yatırımlarını aksatmamak için hep birlikte elimizden gelene fedekarlığı yapacağız.” dedi.  

VATANDAŞ 15 BİN TL’YE LOJMANLARDA İSE 500 TL’YE OTURUYORLAR

Tartışma sırasında İl Genel Meclis Başkanı CHP’li Halil Ertuğrul, de özel idare lojmanlarında 500 TL ve 900 TL’ye oturulmasını eleştirerek, “Meclis başkanıydınız ona göre harcasaydınız. Gelirleri artırma gücümüz yokmuş. Geçen gün Güneş Pehlivan arkadaşımız söyledi. İl Özel İdare lojmanlarında 500 TL’ye oturuyorlar. Hadi yapalım 15 bin TL. gelir artırıcı bunlar. Amcalar orada 500 TL’ye oturuyorlar. 900 TL’ye oturuyorlar. Normal vatandaş 15 bin TL’ye oturuyor.“ diyerek eleştirdi.

OTEL UCUZA NASIL GİTTİĞİ ORTAYA ÇIKTI

Çanakkale’nin en değerleri yerlerinden biri olan Assos’taki Kadırga Koyu’nda İl Özel İdaresi’ne ait 4 bin 501 m2 yüzölçümlü denize sıfır otel ihaleye çıkartılmıştı. Büyük alan üzerinde kurulu 5 blok, 36 oda, açık havuz ve restorandan oluşan otel, tek kişinin girdiği ihale ile satıldı. 39 milyon 500 bin lira muhammen bedel ile satışa sunulan otelin ihalesini İstanbul’dan bir firma aldığı tek başına girerek 41 milyon TL’ye aldı. İhaleye başka giren olmayınca otel ucuza gitti. O dönem otelin neden bu kadar ucuza gittiği ile ilgili tartışmalar çıkmıştı. Muhammen bedel belirleme aşamasında nelerin yaşandığını ise Pehlivan açıkladı.

 

 

Mehmet Güler