Troya’dan kalma esintileriyle dikkat çeken Tevfikiye ve Çıplak Köy, yerli ve yabancı turistlerden mahrum bırakılıyor. Tur rehberleriyle gelen turistler köyleri ziyaret etmeden sadece Troya Müzesi ve Troya Antik Kenti’ne uğrayıp alanı terk ediyor. Kadınların el emeğiyle yaptığı ürünler ve satılan hediyelik eşyalar sahipsiz kalıyor. Yerli halk burada hayata geçirilen projelerden umutluydu fakat hayal kırıklığına uğramış durumda.

Çanakkale'nin merkezine bağlı Tevfikiye Köyü, Troya döneminin atmosferini günümüze taşımak amacıyla 27 Kasım 2017 tarihinde arkeo-köye dönüştürüldü. Protokol çerçevesinde, bölge turizme kazandırılmak için büyük bir dönüşüm sürecinden geçti. Tevfikiye Köyü, zamanla Troya Antik Kenti'nin izlerini yansıtan bir açık hava müzesine dönüştü. Bu projenin amacı ise bölgeye gelen turistlere tarihi bir atmosfer sunmak ve Troya'nın kültürünü yaşatmak. Köy, antik kenti ziyaret eden turistlerin dinlenebileceği, organik sebze ve meyve alışverişi yapabileceği, hediyelik eşya alabileceği ve Troya tarihini keşfedeceği bir yer haline geldi. Bölgede aynı zamanda tarihin izlerini taşıyan ve 2019 yılında resmi olarak açılan Troya Müzesi bulunuyor.

Tevfikiye köyü yapılan çalışmalarla nostaljik bir havaya büründü. Ziyaret edenleri, sokakların ve evlerin duvarlarında bulunan figürler ve resimlerle tarihi esintiler yaşatıyor. Proje kapsamında dönüştürülen köyün merkezinde bulunan binalarda, köyde bulunan kadınların kendi emeği ile ürettiği ürünler ve Troya Antik kentini yansıtan hediyelik eşyalar satılıyor. Burada amaçlanan köy kadınlarının topluma kazandırılması. Aynı zamanda köye gelen yerli ve yabancı turistlere de bölgenin kültürel zenginliklerini tanıtarak, unutulmaz bir deneyim yaşatmak. Fakat bölgeye getirilen turistler, köyün içerisine uğramadan Troya Müzesi ve Troya Antik kentini ziyaret edip, alanı terkediyorlar.

Yerli halk yapılan çalışmalardan ve projelerden çok umutluydu fakat hayal kırıklığına uğradı. Tur rehberleri, getirdikleri ziyaretçileri köyün merkezine götürmedikleri için merkezde bulunan işletmeler satış yapamıyor. Ayrıca köyün içerisinde bulunan diğer turistik bölgeler de gelen ziyaretçiler tarafından gezilemiyor. Tevfikiye köyünün en ünlü tatlılarından olan ve yaklaşık 5000 yıllık tarihe sahip Globi tatlısı da bu yüzden turistler tarafından yeterince bilinmiyor.

Köy Turistsiz Çıplak Kaldı

Çanakkale'nin Çıplak Köyü, Troya'nın keşfinin başlangıç noktası olarak kabul ediliyor. 2006 yılında Opet'in başlattığı "Tarihe Saygı" projesi ile Çıplak Köy, etno-köy olarak yeniden şekillendirildi. Çıplak Köy, Troya kazılarının ilk başladığı yer olarak büyük bir öneme sahip. Bölge geleneksel tarım ürünleri ve köyün tarihçesi, özgün motiflerle ziyaretçilere aktarılıyor. Köyün tarım alanındaki ürünlerinin satışa sunulması, yerel ekonomiye katkı sağlamanın yanı sıra, köyün kültürel değerlerini de ön plana çıkarıyor. Fakat Tevfikiye Köyünde olduğu gibi durum burada da ne yazık ki aynı. Çıplak Köy, turistsiz çıplak kaldı.

TANINAMAYAN LEZZET GLOBİ

Troya kazı çalışmaları sırasında açığa çıkan tabletlerdeki tarifin günümüze uyarlanmasıyla Globi tatlısı, yaklaşık 5000 yıllık geçmişe sahip. Troya döneminde yaygın olarak yaygın olarak yapılan tatlı, un ve şeker içermemesiyle de dikkat çekiyor. Tarihin esintilerini damaklara taşıyan tatlı sadece Tevfikiye köyündeki bir kafede ve Çanakkale’deki bir otelde bulunuyor. Fakat köye turistlerin girmemesi tatlının tanınmasına engel oluyor.

Tuba Demirtaş