Apandisit ameliyatı sonrası tüketilebilecek en iyi besinler berrak sıvılar ve kolay sindirilebilen, yumuşak gıdalardır.
Apandisit Nedir?
Apandisit, kör bağırsaktan dallanan küçük, parmak şeklinde bir organdır. Kör bağırsak, ince bağırsak ile kalın bağırsağın birleştiği yerde bulunur. Ana görevi bağırsak sindirimi tamamlandıktan sonra kalan sıvı ve tuzları emilmesidir.
Apandisit, bağışıklık savunmasını destekler. Apandisit dokuları, B hücreli lenfositler (genellikle kemik iliğinde üretilir) ve T hücreli lenfositler (genellikle timus bezinde üretilir) adı verilen daha fazla sayıda bağışıklık hücresi içerir. Apandisitin, kalın bağırsaktaki erken hastalıkları önlemede rol oynayabileceği düşünülmektedir.
Apandisit Ameliyatı Nedir?
Apandisit ameliyatına apendektomi denir. Apendektomi; iltihaplı veya enfekte olmuş bir apandisiti çıkarmak için yapılan bir ameliyattır. Apandisit, karnın sağ alt tarafında kolondan uzanan küçük, tüp benzeri bir organdır. İltihaplı bir apandisit yırtılma (patlama) potansiyeline sahip olduğundan acil müdahale edilmesi gereken bir durumdur.
Apandisit çok küçük olduğu için iltihaplandığında hızla şişer. Böylece patlamaya hazır hale gelebilir. Patlayan bir apandisit, enfeksiyonu karın boşluğuna yayarak peritoniteye (karın zarında iltihaplanma) yol açabilir. Enfeksiyon kan dolaşımına yayılırsa; ciddi, yaşamı tehdit eden bir durum olan sepsise yol açabilir. Apandisit ilk belirtilerinden itibaren 36 saat içinde yırtılabilir. Bu nedenle hızla tedavi edilmesi gerekir.
Apandisit ameliyatından sonraki iyileşme süreci, apandisitin ne kadar iltihaplandığına, komplikasyon olup olmadığına ve vücudun ameliyata nasıl yanıt verdiğine bağlı olarak değişebilir.
Ameliyata bağlı yan etkilerin çoğu birkaç gün içinde azalır. Ancak normal aktivitelere dönme süresi birkaç hafta sürebilir. Apandisit ameliyatı geçiren çoğu kişi 1 ile 3 hafta içerisinde normal sosyal hayatına dönebilir.
Apandisit Ameliyatı Sonrası Beslenmenin Önemi Nedir?
Apandisit ameliyatı sonrasında mide bulantısı, kabızlık, gaz sancısı ya da karın şişkinliği gibi yan etkiler ortaya çıkabilir. Bu tür yan etkileri önlemek ve ameliyattan sonra sağlıklı beslenmek oldukça önemlidir.
Apandisit ameliyatından sonra kabızlığa neden olan yiyeceklerden kaçınılmalıdır. Ameliyattan sonra, özellikle kabızlığa neden olabilen ağrı kesici kullanıyorsanız, yeterli lif içerikli besin maddesi tüketmek oldukça önemlidir. Lif açısından zengin yiyecekler arasında tohumlar, fasulye, farklı meyve ve sebzeler, tahıllar, tam tahıllı ekmek ve makarna bulunur. Apandisit ameliyatı sonrası beslenme döneminde yetişkinler, günlük en az 25 gram lif alımı yapmaya çalışmalıdır. Bu, her öğün lif açısından zengin yiyecekler tüketerek elde edilebilir.
Birçok kişi ameliyattan sonra kabızlık yaşayabilir. Apandisit ameliyatı sonrası beslenme listesine lif açısından zengin besinler ekleyebilirsiniz. Lif açısından zengin bir beslenme, karın kaslarınızı zorlamadan tuvalete çıkmanızı kolaylaştırır.
Apandisit ameliyatından sonra çok fazla yemek yiyemediğinizden dolayı kabızlık yaşıyorsanız ortaya çıkan belirtileri doktorunuza danışarak gerekli bilgilendirmeyi almanız gerekebilir. Doktorunuz, dışkınızı yumuşatmak için yiyecek ve içecek tavsiyesinde bulunabilir.
Apandisit ameliyatı sonrasında C vitamini içeren besin maddeleri tüketilmelidir. Klinik araştırmalar, C vitamininin nötrofil temizliğinden kabuk oluşumuna kadar yara iyileşmesinin tüm alanlarında hayati bir rol oynadığını göstermiştir. Vücudun iç organlarında meydana gelen yaraların hızla iyileşmesi için C vitamini açısından zengin bir beslenme listesi hazırlamak gerekir.
Apandisit Ameliyatından Sonra Nasıl Beslenilmeli?
Özellikle apandisit ameliyatı sonrasında, doğru yiyecekleri seçmek, sağlığınızı geri kazanmak için çok önemlidir. Besin açısından zengin seçenekler, apandisit ameliyatından sonra gereken iyileşmeyi kolaylaştırabilir.
Apandisit ameliyatı sonrası beslenme sürecinde tüketilmesi gereken besin maddeleri şu şekilde sıralanarak açıklanabilir;
Proteinler
Protein kaynaklarını beslenmenize dahil etmeniz önemlidir. Protein içerikli besin maddeleri doku onarımına katkıda bulunur ve iyileşme için gerekli yapı taşlarını sağlar. Apandisit ameliyatı sonrası beslenme sürecinde; balık çeşitleri, tavuk ürünleri, baklagiller, soya açısından zengin tofu gibi protein içerikli besinler tüketilebilir. Bu besin maddeleri, sindirim sistemi için faydalı olabilir. Ayrıca; dokuları ve kasları yeniden onarmaya fayda sağlar.
Berrak sıvılar
Hidrasyon, apandisit ameliyatı geçiren kişiler için hayati önem taşır. Berrak sıvılar tüketerek bu hassas dönemde rahatsızlığınızı hafifletebilirsiniz. Su, bitki çayları ve et sularını tüketerek sindirim sistemini koruyabilirsiniz.
Uygun sıvı seviyelerini korumak, vücudun yaralanmalardan ya da tıbbi işlemlerden sonra iyileşme ve toparlanması için hayati önem taşır. Yeterli sıvı alımı, toksinleri atmada ve iltihabı en aza indirmede önemli bir rol oynar. Apandisit ameliyatı sonrası beslenme ile günlük su tüketimi de yapılmalıdır. Günlük 8 bardak su içmek ameliyat sonrası vücudun ihtiyaç duyduğu su elektrolit dengesini sağlamaya da yardımcı olabilir. Nane veya papatya çayı da günlük sıvı alımınıza katkı sağlayabilir.
Çinko
Beslenmede çinko eksikliği vücudun doğal iyileşme mekanizmasına müdahale edebilir. İstiridye, yumurta sarısı, bitki tohumları, fıstık ve süt ürünleri bu temel vitaminin en iyi kaynakları arasındadır. Ayrıca, yeşil yapraklı sebzelerde ve dolmalık biber de çinko açısından önemli besin maddeleridir.
Sebze ve meyveler
Beslenmenize renkli taze meyveler ekleyebilirsiniz. Taze meyve, sebze lif ve mineral açısından zengindir. Bu bileşenler ameliyat sonrası iyileşmeniz ve bağışıklık sisteminizin sağlığını korumak için kritik öneme sahiptir.
İyileşmeye yardımcı diğer besin maddeleri
İyileşme sürecinde refahı artırmak için etkili beslenme çok önemlidir. Proteinler, vitaminler ve mineraller gibi temel elementler vücudun iyileşmesinde önemli bir rol oynar.
C Vitamini doku rejenerasyonu için kolajen üretimini destekler.
Sağlıklı yağlar; avokado ve kuruyemişler iltihabı en aza indirmeye, genel sağlığı desteklemeye yardımcı olabilir
Apandisit Ameliyatından Sonra Ne Zaman Yemek Yenebilir?
Apandisit ameliyatından sonra iyileşme süresi ve tekrar ne zaman yemek yiyebileceğiniz, apandisitten kaynaklanan herhangi bir yan etki olup olmadığına bağlı olarak değişebilir. Apandisit ameliyatı geçiren çoğu kişi, birkaç saat içinde yemek yemeye başlayabilir. Ancak bazı sorunlar yemek yemenizi geciktirebilir. Örneğin, apse (apandisitin dışında enfekte doku) veya perforasyon (apandisitteki delik) gibi yan etkiler yemek yeme sürenizi etkileyebilir. Bu tür durumlarda yan etkinin gelişimine bağlı olarak 24 saat içinde yiyecek tüketebilirsiniz.
Apandisit Ameliyatı Sonrası Yumurta Tüketilebilir mi?
Bir adet yumurtanın içerisinde; 6 gram protein, A, E ve K vitaminleri, B kompleksi vitaminleri (B12 dahil), riboflavin, mineral folik asit, kalsiyum, çinko bulunur. Apandisit ameliyatı sonrası hızlı bir iyileşme için yumurta oldukça faydalı bir besin maddesidir. Günlük olarak tüketilen yumurta ameliyat sonrası hızlıca toparlanmanıza fayda sağlar.
Apandisit Ameliyatı Sonrası Diyet Lifi Önemli midir?
Apandisit ameliyatından sonra ne yiyeceğinizi bilmek, diyet lifinin önemini içerir. Sindirim sağlığını korumak, özellikle apandisit ameliyatından sonra çok önemlidir. Diyet lifi, düzenli bağırsak hareketlerini teşvik eder. Ayrıca apandisit ameliyatı sonrası yaygın bir sorun olan kabızlığı önleyerek önemli bir rol oynar. Lif alımı için tam tahıllı ürünler tüketilebilir. Kahverengi pirinç, kinoa ya da tam buğday ekmeği lif açısından zengin besin maddeleridir. Sebze olarak brokoli, havuç ve ıspanak, meyvelerden ise elma, portakal ve armut tüketerek gerekli lif kaynağı alınabilir.
Kaynak:Medikalpark