Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, AK Parti Genel Merkezi önünde gazetecilerin sorularını cevapladı. Çavuşoğlu, Suriye’deki gelişmelerle ilgili, "Obama, Putin ve Cumhurbaşkanımızın anlaştığı gibi biz de dışişleri bakanları olarak yakın temas içindeyiz. Bugün Sergey Lavrov’la John Kerry’nin Cenevre’de olması ateşkes konusunda bir yakınlaşmanın sinyaliydi. Biraz önce Lavrov ile görüştüğümde esas itibari ile mutabakat sağladıklarını söyledi. Tabi her iki ülke kendi başkentleriyle görüşüp son onayları alacak. Ondan sonra da bize bilgi verecekler” şeklinde konuştu.
Kurban Bayramı öncesinde Suriye’de ateşkesin sağlanmasını arzu ettiklerinin altını çizen Çavuşoğlu, “Özellikle bayramdan önce bir ateşkes sağlansın ki bayramda ölümler olmasın, bombalamalar olmasın, gözyaşı olmasın, Suriyeliler hiç olmazsa bayramı sükunet içinde, huzur içinde geçirsin. Ateşkesin sağlanması sonrasında da sürdürülmesi ondan sonra siyasi dönüşüm, siyasi müzakerelerin başlaması tüm çabalara destek veriyoruz, çabaların içinde yer alıyoruz. İki gün önce Londra’da bulunmamızın da sebebi buydu, muhalefetle de bir araya geldik. Siyasi dönüşüm ve buradaki Suriyeliler’in geleceği konusunda muhalefetin vizyonunu dinledik, destek verdik. Kendilerine mutlaka dördüncü tur görüşmeleri için Cenevre’ye gitmelerini, rejim de gelirse doğrudan görüşmelere başlamalarını ve Suriye’nin geleceği ile ilgili vizyonlarını, düşüncelerini doğrudan hem rejimle müzakere edip, hem de dünyayla paylaşmalarını da rica ettik” ifadelerini kullandı.
“Belki bu gece yarısından önce iyi haberi alırız”
Suriye’de ateşkes sağlanmadan siyasi müzakerelerin gerçekleşmesinin mümkün olmayacağına değinen Çavuşoğlu, gelişmeleri yakından takip ettiklerini ve bu gece yarısından önce iyi haberin gelebileceğini söyledi. Çavuşoğlu, bir müzakere takviminden bahsetmek için muhalifler ile Suriye rejiminin ortak bir noktada buluşması gerektiğine vurgu yaptığı konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Her iki tarafın da siyasi dönüşüm konusunda ve Suriye’nin geleceği konusunda en azından asgari müşerrefte birleşmesi gerekiyor. Bir taraf bunu kabul etmezse bir takvimden bahsedemeyiz. Ne zaman anlaşırlarsa o zaman bir takvimden bahsedebiliriz. Bu geçiş hükümeti Suriye’yi seçime nasıl hazırlayacak, bizler nasıl yardım edeceğiz, anayasa, seçim kanunları, arazide şartların olgunlaşması. Bir taraftan DAEŞ ve diğer terör örgütleriyle mücadele devam ediyor. Terör örgütlerini de mutlaka Suriye’den, hatta Irak’tan temizlenmesi gerekiyor ki bu şartlar oluşsun. Sadece tarafların mutabık kalması geremiyor, Suriye’de barışın ve huzurun tekrar gelmesi lazım ki amaçlara ulaşılabilsin. O yüzden şimdiden tarih belirlememiz doğru olmaz.”


Kaynak: İHA