Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), internet kullanımı belli bir seviyeye geldikten sonra hızın düşmesine neden olan “adil kullanım kotası” uygulamasına yönelik şikâyetleri ortadan kaldıracak önemli bir adım attı. Kurum tarafından hazırlanan taslağa göre, adil kullanım kotasına ulaşılmasından sonra veri indirme hızı mobil şebekede en az 128 Kbps olacak. Sabit geniş bantlarda adil kullanım kotası sonrası erişim hızı şu ankine göre yüzde 50 oranında artırılacak. Gece saat 02:00-08.00 arasındaki kullanım, adil kullanım kotasına dahil edilmeyecek. Vatandaş, adil kullanım kotasına geldiğinde bilgilendirilecek. 2018’de de uygulama tamamen kalkacak.

‘KOTAYA GELDİN’ MESAJI
BTK’nın taslak çalışmasına göre, artık abonelere adil kullanım kotası seviyesi ile adil kullanım kotası sonrasındaki erişim hızı konusunda bilgi verilecek. Kotanın yüzde 80’ine ve yüzde 100’üne ulaşıldığında ve adil kullanım kotası aşıldığında, erişim hızı hakkında ücretsiz olarak kısa mesaj (SMS) atılacak. Sabit telefon, uydu, kablo TV gibi işletmecilerde, SMS hizmeti verilecek abonenin telefon numarası bulunmuyorsa, uyarı, e-posta, akıllı çubuk, sesli yanıt sistemi gibi yöntemlerle iletilecek. Mesajlarda “son X dakikalık-saatlik kullanımlar dahil olmayabilir” uyarısı da yer alacak. Böylece, mesajın güncellik durumu görülecek. Abone istemiyorsa, mesaj almayacak.

HIZ BELLİ DÜZEYİN ALTINA İNMEYECEK
Son yıllarda internet veri trafik hacmi ve yüksek veri tüketimine neden olan video içerikler ciddi biçimde arttı. İnternet kullanım alışkanlıklarındaki değişime karşın, “limitsiz/sınırsız” ibareleri ile satılan paketlerde adil kullanım kotası olması nedeniyle BTK’ya çok sayıda şikâyet iletiliyor. Kurum, adil kullanım kotası sonrası internet hızlarının aboneleri çileden çıkaracak düzeyde düşmesini önleyecek bir çalışma yaptı.
 
2 AYLIK GÖRÜŞ ALINACAK
Halen sabit genişbant internet hizmetlerinde çoğunlukla adil kullanım kotası sonrası erişim hızları 3 Mbps ile sınırlandırılırken, mobil genişbant erişiminde işletmeciler farklı erişim hızları uyguluyor. BTK’nın söz konusu düzenlemesi, 2 aylık görüş alma aşamasının ardından son şekli verildikten sonra yayımlanacak.


Kaynak: Haber Merkezi