Başbakanlık kaynaklarından alınan bilgiye göre, hükümet terörle mücadelede etkinliğin artırılması amacıyla terör örgütlerinin kanlı eylemlerinde kullandıkları el yapımı patlayıcıların (EYP) yapımında kullanılan malzemelere yönelik olarak sıkı bir gözetim ve denetim getirilmesi için çalışma başlattı. Başbakanlığın koordinasyonunda bu amaçla yürütülen çalışmalardan biri de EYP yapımında kullanılan LPG (mutfak) tüplerine yönelik olacak. Başbakan Binali Yıldırım'ın verdiği talimat üzerine 8 ve 9 Haziran'da iki toplantı yapıldı, yapılan toplantıya ilgili tüm kurumlar katıldı. Belirlenen tedbirleri hayata geçirecek kurumlara gerekli çalışmaları tamamlamaları konusundaki talimat Başbakan Yıldırım tarafından verildi.
PİKNİK TÜPLERDE SERİ NUMARASI VE KARE KOD BULUNDURULMASI ZORUNLU OLACAK
Çalışmalarda terör örgütlerince EYP yapımında yoğun olarak kullanılan 12 kilogramlık tüplerin satış ve dağıtım sürecinin izlenmesi ve denetlenmesine öncelik verilecek. Sonrasında piknik tüpleri ile sanayide kullanılan diğer tüplerin satış ve dağıtım sürecinin izlenmesi ve denetlenmesi de ivedilikle sağlanacak. Bu amaçla, tüplerde seri numarası ve kare kod bulundurulması zorunlu olacak, dolumdan nihai tüketime kadar tüm sürecin online takibi, tüpü satın alan nihai tüketicinin kimlik bilgileri alınacak.
Kurumlara ayrıca, kullanımdan çıkan ve hurdaya ayrılan tüplerin geri dönüşüme gönderilmesinin sağlanması, yurt dışından Türkiye'ye LPG tüplerinin giriş ve çıkışlarının denetlenmesi ve engellenmesine yönelik gerekli tedbirleri almaları talimatı da verildi.
Ayrıca, 'Nitrat' içeren gübrelerin satışı 8 Haziran 2016 itibariyle durdurulmuştu. Başbakan Yıldırım'ın talimatı üzerine nitrat içeren gübreler başta olmak üzere tüm gübre hareketlerinin izlenmesi, kontrol ve denetimin etkinliğinin artırılması, piyasanın kayıt altına alınması için Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı bünyesinde yürütülen çalışmaların ivedilikle tamamlanması planlanıyor.
Tüplerin ve gübrelerin yanı sıra EYP yapımında kullanılabilecek olan ve piyasadan kolaylıkla temin edilebilen 'nitrometan' gibi patlayıcı ve yanıcı maddelerin üretim aşamasından nihai tüketiciye kadar tüm aşamalarda etkin takibinin sağlanması, süreçte yaşanan kayıp ve kaçakların tespiti, terör örgütlerinin söz konusu maddelere ulaşımının zorlaştırılması amacıyla da Başbakanlık koordinasyonunda çalışmalar yürütülüyor.


Kaynak: İHA