43 senedir Vakıflar Genel Müdürlüğü’nde çalışan ve 42 senedir mahya yapan baş usta Kahraman Yıldız, Vakıflar Genel Müdürlüğü bu iş için 4 kişilik kadro açtı. 4 teknisyen alındı. 4 teknisyenden maalesef bir tanesi şu an yanımızda. Diğer 3 kişi kol,bacak ve bel ağrısı gibi şikayetlerden faklı birimlere geçtiler" dedi.
Ramazan ayında camileri süsleyen 450 yıllık Osmanlı geleneği mahyaların Türkiye'deki son ustası Kahraman Yıldız ve ekibi 70 metre yükseklikte adeta ölüme meydan okuyarak Bursa Ulu Camii'nin mahyasını yeniledi. Devletin kadro açarak mahya ustası olarak çalıştırmak üzere 4 kişi aldığını dile getiren Yıldız, 3 kişinin çeşitli sebeplerden dolayı görevi bıraktığını, sadece kalan bir kişiye mahyacılığı öğretmeye çalıştığını belirtti.
Osmanlı’dan günümüze kadar gelen; Ramazan ayında büyük camilerin vazgeçilmezi olan mahyalar Ramazan ayında periyodik olarak yenilenmeye devam ediyor. Bursa Ulu Cami'de Ramazan ayının başlangıcında asılan mahyalar da uzun ve titiz uğraşlardan sonra yenilendi. Tek şerefeli arası 70 metreyi bulan iki minaresi olan Ulu Cami'de hummalı bir çalışma yürüten mahyacılığın son temsilcisi Kahraman Yıldız ve ekibi metrelerce yüksekteki minareler arasına mahyaları asarken akrobatları aratmadı. Titiz çalışmalar sonucu iki minare arasına çektikleri halatlara ince ince işledikleri mahyaları asan ekip vatandaşlara heyecan yaşattı.
KADROLU İŞÇİLER BİLE MAHYACILIĞI BIRAKIYOR
43 senedir Vakıflar Genel Müdürlüğü’nde çalışan ve 42 senedir mahya yapan baş usta Kahraman Yıldız, “450 senelik Osmanlı sanatının 42 yılında görev aldım. Benden sonra da bu misyonu taşıyacak arkadaş umarım bulunur. 4 sene önce emekli olmama rağmen, emekliliğimin 10. gününde geri çağırdılar. Ben de elimden geldiğince yardımcı olmaya çalışıyorum. Bildiklerimi aktarmaya çalışıyorum. Vakıflar Genel Müdürlüğü bu iş için 4 kişilik kadro açtı. 4 teknisyen alındı. 4 teknisyenden maalesef bir tanesi şu an yanımızda. Diğer 3 kişi kol,bacak ve bel ağrısı gibi şikayetlerden faklı birimlere geçtiler. O yüzden bu sene yanımıza bir tesisatçı, bir boyacı ustası aldık. Yapacak bir şeyimiz yok. Gelen teknisyenler bu işi hamallık işi diye sevmemişlerdi. Kol ağrısı, bacak ağrısı şikayetleri olunca kadro dışı kaldılar" dedi.
"Şaban ayının 15'inde hazırlıklarımıza başlıyoruz" diyen Kahraman Yıldız, " İstanbul, Edirne ve Bursa'daki tarihi camilere mahyalarımızı asıyoruz. Cami'nin büyüklüğüne göre veciz sözler arasından birini seçiyoruz. İlk ışıklar arife gününde yanıyor. Daha sonra yazılarımızı ay içerisinde değiştiriyoruz. Son dönemde Ramazan ayı teması oluştu. Mesela bu yıl ki Ramazan ayının teması "Gelin gönüller yapalım bu Ramazan ve her zaman" . Temanın kısaltılmışı olan kısmı "Gelin gönüller yapalım" kısmını Ramazan ayının ilk gününde camilerimize astık. Şimdi ise değiştiriyoruz. Bursa Ulu Cami'nin 2. yazısı olarak "Zekat malı arttırır ve korur" yazacağız. Bursa Ulu Cami'ndeki yeni yazımız için yaklaşık 300 ampul kullandık. Ramazan ayı boyunca Türkiye genelinde 50'ye varan yazı yazıyoruz" dedi.
Kahraman Yıldız, İstanbul'daki büyük camilere Ramazanda 4-5 kez değişiklik yaptıklarını, Bursa ve Edirne'de ise bunun iki kez olduğunu sözlerine ekledi.
Kaynak: İHA