Danimarka Parlamentosunda geçtiğimiz haftalarda kimlerin Danimarkalı sayılabileceğini belirleyen bir karar tasarısı kabul edildi. Alınan karara göre, iki kuşak öncesi ataları Danimarkalı olmayan kişilerin Danimarkalı sayılmayacak. Karar, iktidara dışarıdan destek veren ve yabancılar konusunda sert çıkışlarıyla tanınan Danimarka Halk Partisi tarafından verilen bir önerge ile kabul edildi. Karar tasarısına tepki gösteren Gorilla Media adındaki bir iletişim şirketi tarafından hazırlanan ve çocuklara nereli oldukları sorulan video, politikacıları kızdırdı. Görüntülerde hiç yorum yapılmaksızın çocuklara adları, kaç yaşında oldukları ve nereli oldukları soruluyor. Çocuklar adlarını ve yaşlarını söyledikten sonra, nereli oldukları sorulduğunda ise Danimarkalı olduklarını söylüyorlar. Röportajı yapan kişi ise çocuklara oldukça soğuk bir ses tonuyla “Danimarkalı değilsin” diyor. Röportajı yapan kişinin bu ifadesinin ardından çocuklardan bazılarının şaşırdıkları ve üzüldükleri görülürken, bir kız çocuğu ise ağlamaya başlıyor.
VİDEOYA SERT TEPKİ
Demokrat Liberal Parti Milletvekili Sofie Carsten Nielsen tarafından sosyal medyada paylaşılan video kısa sürede çok sayıda kişi tarafından izlendi. Videonun gördüğü büyük ilgi karşısında Göçmen Bakanı İnger Stöjberg videoya çok sert tepki gösterdi. Videoda dile getirilen görüşlerin gerçekle ilgisi olmadığını söyleyen Stöjberg videoyu, “ahlaki olarak yanlış, aptalca ve çirkin” olarak nitelendirdi.
Tartışmaya neden olan karar önergesinin sahibi Danimarka Halk Partili Martin Henriksen de videoya sert tepki gösterdi ve “Çocukların bu şekilde kullanılması ahlaki olarak yanlıştır. Çocukların kamudaki tartışmaların dışında tutulması gerekir” dedi. Videonun Yönetmeni Axel Sabour ise parlamentonun aldığı kararın kendisini de doğrudan ilgilendirdiğini söyleyerek, kendi kızının da videoda yer alan çocuklardan biri olduğunu söyledi. Çocuklarla yapılan röportajın sonunda ekranda, "Sevgili politikacılar, kimler hakkında konuştuğunuzu unutmayın” ifadesi yer aldı.


Kaynak: İHA