Brezilya’da sivrisineklerle bulaşarak kusurlu doğuma neden olduğu belirlenen ve kısa sürede salgına dönüşen Zika virüsünü sarı humma sivrisineğinin taşıdığı belirlenmişti. Ancak Brezilya Sağlık Bakanlığı’na bağlı Oswaldo Cruz Vakfı tarafından yapılan araştırmalar, herkesin risk altında olduğunu ortaya koydu. Ülkenin Recife kentinde yapılan araştırmaya göre, Zika virüsü sarı humma sivrisineği dışında ev sineği olarak bilinen Culex cinsi sivrisineklerde de tespit edildi. Uyarı niteliğinde olan araştırma sonuçlarında ev sineklerinin Zika salgınına dahil olup olmadığı ve salgındaki rolünün belirlenmesi için ek araştırmalar gerektiği ifade edildi.
Bulgulara 500 sivrisinekle yaptıkları deneyin sonucunda ulaşan araştırmacılar, her bir havuzda 1 ila 10 sivrisineğin bulunduğu deney havuzunun 3’ünde salgına neden olan virüs tespit etti. Ancak, bu sivrisineklerde virüs bulunmasının,virüsü sivrisineklerin bulaştırdığı anlamına gelmediği de bildirildi.Araştırmadan önce salgına neden olan virüsün sarı humma sivrisineği tarafından taşındığı ortaya konmuştu. Araştırma, Recife bölgesinde Culex adı verilen ev sineklerinin, sarı humma sivrisineğinden 20 kat daha fazla bulunduğunu ortaya koydu. Amerikan Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi yetkililerinden Tom Skinner, araştırma sonuçlarının daha iyi anlaşılabilmesi için çeşitli sonuçlarla çoğaltılması gerektiğini kaydederek, “Bugüne kadar elde edilen bilimsel kanıtlar, Aedes cins sivrisineklerin Zika salgınında başlıca taşıyıcı olduğunu ortaya koymuştu” dedi
Zika virüsü geçtiğimiz yıl Amerika genelinde yayılmış, Dünya Sağlık Örgütü, Şubat ayında “halk sağlığı için uluslararası acil durum” ilan etmişti. Bugüne kadar yapılan araştırmalar, anne adaylarına hamilelik sırasında bulaşan Zika virüsünün mikrosefali denilen doğum kusuruna neden olduğunu ortaya koymuştu.


Kaynak: İHA