Bitki türleri bakımından zengin olan ülkemizde bitki çayları sıkça tüketilir. Ancak bitki çaylarını siyah çay gibi rastgele kullanmak doğru değildir. Bitki çaylarından fayda sağlamak için bitkiyi iyi tanımak ve doğru kullanmak gerekir. Bu açıdan nar çiçeği çayı faydaları bilinen ama dikkatli tüketilmesi gereken bir bitki çayıdır. En az nar kadar faydalıdır. Ancak günde 2 fincandan fazlası önerilmez.

 

Nar çiçeği bitkisi farklı renklerde olmasına rağmen, ülkemizde çay olarak kırmızı rengi tercih edilir. Kış çayı olarak da öne çıkan nar çiçeği çayı, farklı lezzetleri keşfetmenizi de sağlar. Sıcak soğuk çay olarak da tüketilebilen nar çiçeği çayı yüksek oranda C vitamini içerir.

 

Nar çiçeği olarak bilinen bitki halk arasında hibiskus, hatmi çiçeği ya da Mekke gülü olarak da bilinir. Nar çiçeği çayında yüksek oranda C vitamini bulunur. Antioksidan, antibakteriyel, antiviral özelliğe sahiptir. Anavatanı Hindistan olan nar çiçeğinin birçok çeşidi olmasına rağmen ülkemizde en çok kırmızı olanı tercih edilir.

 

Bitkinin kurutulması ile çayı elde edilir. Nar çiçeği çayı soğuk veya sıcak olarak sofralarımızda yerini alır. Nar çiçeği çayı kırmızı-bordo renkli, mayhoş ve ekşi bir tada sahiptir. Nar çiçeği çayının ferahlatıcı bir tadı vardır.

 

Nar çiçeği tomurcuklarının sıcak suda beş dakika demlenmesi ile elde edilir. Bir fincan nar çiçeği çayı için 1 yemek kaşığı nar çiçeği kurusu yeterlidir. Beş dakikanın sonunda kırmıza rengini alır. İçerisine tatlandırmak için bal, limon, tarçın veya karanfil ekleyebilirsiniz. Nar çiçeği çayını güvendiğiniz aktarlardan satın alabilirsiniz.

 

Nar Çiçeği Çayının Faydaları Nelerdir?

Düzenli olarak tüketilen bitki çaylarından biri olan nar çiçeği çayı faydaları ile öne çıkar.

 

Nar çiçeği çayının faydalarını aşağıdaki gibi sıralamak mümkündür:

 

Yüksek oranda C vitamini içermesi nedeniyle kış aylarının vazgeçilmez içeceğidir. Nar çiçeği çayı faydaları arasında vücut direncini artırması vardır. Solunum yolları enfeksiyonlarının tedavisinde oldukça önemli yer tutar.

Nar çiçeğinin içeriğinde antioksidan mevcuttur. Bu da bağışıklık sisteminin güçlenmesini sağlar. Vücudu temizleyip, zararlı maddelerin dışarı atılmasını sağlar.

Kanserli hücrelerin ölmesinde etkilidir. 

Nar çiçeği çayı boşaltım sistemine de iyi gelir. Böbreklerde oluşan kumun dökülmesine ve taş oluşumunun engellenmesine destek olur.

Nar çiçeği çayı iltihap sökücü özelliği sayesinde vücutta biriken enfeksiyonun da atılmasına neden olur.İdrar yolu enfeksiyonunda düzenli olarak tüketilmesi tavsiye edilir.

Nar çiçeği çayı ile ağız gargarası yapıldığı zaman diş eti ve ağız yaralarında etkilidir. Ağız içerisinde oluşan bakterinin ve kötü kokunun giderilmesini sağlar. Kuru nar çiçeği çayı ağızda bekletildiği zaman ağız yaralarına iyi gelir.

Nar çiçeğinin anti-aging özelliği ile ölü hücrelerin vücuttan atılmasını sağlar. Düzenli tüketildiği zaman cilt sağlığına iyi gelir.

Nar çiçeği çayının antidiyabetik özelliği sayesinde kan şekerinin düzenlenmesinde etkili olan nar çiçeği, şeker hastalığının tedavisinde yardımcı olur.

Nar çiçeği çayı metabolizmayı hızlandırarak, kilo vermeye yardımcı olur. Vücutta biriken ödemin atılmasını sağlar. Nar çiçeği çayı faydaları arasında yağ yakıcı özelliği bulunur.

Kötü kolesterolün tedavisinde kullanılan nar çiçeği çayı, trigliserid ve yüksek tansiyon hastaları için alternatif bir çay olur.

Nar çiçeği çayı sindirim sistemini kontrol ederek, kabızlık ve bağırsak problemlerinde tedavi edicidir. Aynı zamanda ishali de önlemeye yardımcıdır.

Kronikleşen damar sertliği ve kireçlenme problemlerinde faydalıdır.

Mide rahatsızlıklarına yol açan bakteriler ile savaşır.

Kansızlık (anemi) sorununun önüne geçer, demir emilimini sağlar.

Cildin ihtiyacı olan kolajeni sağlayarak aynı zamanda güneşin zararlı ışınlarına karşı korur.

Nar çiçeği çayı faydaları arasında en dikkat çekeni regl döngüsünü düzene sokmasıdır. Doğal biradet söktürücüözelliği bulunur. Regl sancılarını azaltılmasına yardımcı olur.

Çok eski zamanlardan bu yana cinsel istek artırmak için tercih edilen bir çaydır. Afrodizyak etkiye sahip bir çaydır.

Çocuklar İçin Nar Çiçeği Çayı Faydaları

İçeriğinde bulunan maddeler nedeniyle çok güçlü C vitamini, antioksidan deposu olan nar çiçeği çayı ebeveynlerin de ilgi odağıdır. Ancak bitki çaylarını kontrolsüz ve fazla tüketmek faydadan çok zarar verebilir, o nedenle çocuklar için daha seyrek demleyebilirsiniz.

 

Nar çiçeği çayı ve faydaları dikkate alınarak farklı olarak hazırlanabilir. Nar çiçeği çayını taze meyve suları ile karıştırarak çocuklara vermek alternatif bir yöntem olabilir. Bağışıklık sisteminin güçlenesinde çok faydası olan bu çayı çocuklar sıcak veya soğuk olarak tüketebilir. Gelişim çağındaki çocukların kemik gelişimi için oldukça faydalı olan bu çayı yaz aylarında smoothie hazırlamada da kullanabilirsiniz.

 

Nar Çiçeği Çayı Nasıl Hazırlanır?

Nar çiçekleri (hibiskus) bitkisi kullanılarak çay hazırlanır. Kaynatılan sıcak suyun içine bir büyük fincan için bir tatlı kaşığı nar çiçeği çayı atılarak demleme yoluyla hazırlanır. Lezzet ve tat vermesi amacıyla çayın içeriğine farklı besinler eklenebilir. Tarçın, karanfil, limon, nane ve bal en çok tercih edilen ek besinlerdir.

 

Yaz aylarında nar çiçeği çayı soğuk olarak da tercih edilir. Demleme yoluyla hazırlanan çayı buzdolabında soğutularak da tercih edebilir. Çoğunlukla yaz aylarında şerbet olarak tercih edilen nar çiçeği çayı, aynı şekilde daha büyük ölçülerde tencerede hazırlanarak yapılır.

 

Nar Çiçeği Çayı Hakkında Sık Sorulan Sorular

Nar çiçeği çayını kimler kullanmamalı?

Hamilelik döneminde tüm bitki çayları gibi nar çiçeği çayını kullanmamak gerekir. Kronik rahatsızlığa bağlı olarak ilaç kullananlar ve emziren annelerin uzman görüşü almadan kullanmaması gerekir. Aynı zamanda hormonal değişikliklere neden olduğu için doğurganlığı etkileyebilir. Gebelik düşünen kadınlar için sakıncalı olabilir.

 

Nar çiçeği çayını gün içinde ne kadar tüketmeliyim?

Nar çiçeği çayını günde en fazla 2 fincan tüketmek gerekir. Düzenli olarak 10 günden fazla tüketildiğinde nar çiçeği çayının faydaları zarara dönüşebilir. 3 ay kadar mola verdikten sonra tekrardan 10 gün içilerek deva edilebilir. Nadiren tüketenler içinse bu takvime uymaya gerek yoktur.

 

Nar çiçeği çayını zayıflamak için nasıl kullanırım?

Nar çiçeği çayını zayıflamak için sabah ve akşam yemeklerden önce aç karnına bir bardak ılık olarak tüketebilirsiniz. Metabolizmayı çalıştıran nar çiçeği çayı aynı zamanda ödem atar.

 

Regl döneminde nar çiçeği çayının faydası nedir?

Regl döneminde kan akışını hızlandırarak regl söktürücü özelliğe sahiptir. Bunun yanında regl sancı ve kramplarının hafifletilmesinde etkilidir.

 

Nar çiçeği çayını ne zaman tüketmeliyiz?

Nar çiçeği çayını ihtiyacınıza göre kullanmalısınız. Soğuk algınlığı tedavisinde tok karnına tüketmek faydalı olacaktır. Kilo vermek ve ödem atmak için yemeklerden önce, aç karnına tüketmek gerekir. Metabolizmayı çalıştırmak için yatmadan bir saat önce nar çiçeği çayı tüketilir.

 

Hibiskus çayı ile nar çiçeği çayı aynı mı?

Farklı isimlere sahip olan nar çiçeği çayı ile hibiskus çayı aynıdır. Hibiskus adının dışında hatmi çiçeği çayı, Mekke gülü isimlerini de alır.

 

Nar çiçeği çayı ile şerbeti aynı faydayı sağlar mı?

Nar çiçeği çayını soğuk veya sıcak tükettiğiniz zaman aynı etkiyi sağlar. Ancak kış aylarında soğuk algınlığına bağlı olarak yaşanan problemlerde sıcak tercih edilir. Ayrıca ayaz aylarında soğuk olarak tüketildiği zaman rehaveti alır, rahatlatır.

 

Kaynak: www.medicalpark.com.tr