Kuruyemişler yüzyıllardır insanlar için çok kuvvetli ve sağlıklı bir besin grubu olmuştur. Sağlıklı beslenme alışkanlığı kazanmak isteyen bireylerin diyet programlarında bu yüzen yer alır.

 

Ayrıca büyüme ve gelişim çağındaki çocukların gelişimine katkı sağlar.

 

Tüketimi pratik ve ucuz olması nedeniyle iş ve okul temposu içerisinde en çok tercih edilen besin grubudur.

 

Kuruyemişler çok güçlü bir lif kaynağıdır. Doğru kuruyemiş tüketimine bağlı olarak obezite ve kalp hastalıklarında olumlu etki gösterebilir.

 

İçeriğinde bulunan vitamin ve mineraller sayesinde vücudunuz için kuvvetli bir antioksidan özelliği taşır. Düzenli olarak tüketilen bir avuç kuruyemişin birçok faydası bulunur.

 

Vücudun ihtiyacı olan vitamin, mineral ve protein takviyesi sağlaması amacıyla en çok tercih edilen besin grubudur.

 

Kuruyemiş Faydaları Nelerdir?

Kuruyemişler çok sevilen bir besin türüdür. Bazen keyif almak için bazen sağlıklı beslenme programının içinde tüketilen bir besin türüdür. Vücudun ihtiyacı olan kuruyemiş türünü tüketmek sizi daha sağlıklı kılacaktır.

 

Kuruyemişler kalbinizi korur: Beslenme programınıza eklediğiniz kuruyemişler sayesinde kalp ve damar sağlığı korunur. İçeriğinde bulunan amino asitler sayesinde kalp rahatsızlıklarına bağlı olarak gelişen iltihabı azaltır. Kan basıncının düşürülmesini ve kötü kolesterolün iyileştirilmesini sağlar. Kuruyemişlerin içeriğinde bulunan magnezyum ve potasyum sayesinde kalp sağlığını korur. Özellikle koroner kalp rahatsızlıklarında yardımcı besin grubudur. Kuruyemişlerin içeriğinde bulunan doymamış yağlar ve omega-3 yağ asitleri kanın pıhtılaşmasını azaltarak kalp krizi ve felç riskini azaltmaya yardımcı olur.

Sindirim sisteminin düzenlenmesini sağlar: Kuruyemişlerin içeriğinde bulunan lifli yapı sayesinde bağırsak dostu bir besin olur. Lifli yapı bağırsaklarda daha yavaş hareket eder. Böylelikle bağırsaklar meydana gelen şişkinlik, kabızlık, gaz gibi problemlerin düzenlenmesine yardımcı olur. Aynı zamanda lifli yapısı tokluk hissi verir. Doğru kullanımda kilo vermeye yardımcı olabilir. Diyet programlarının önde gelen besinleridir.

Kuruyemişler cilt sağlığını korur: Kuruyemişlerin içeriğinde bulunan vitamin, mineral ve protein sayesinde tam cilt dostu besindir. İçeriğinde bulunan yağlar sayesinde kuru ciltleri besler. Kuruyemiş cilde faydaları arasında antioksidan olmasından dolayı cilt problemlerinde de yardımcı olabilir.

Beyin sağlığına katkı sağlar: Beyin sağlığının korunmasında kuruyemişler büyük rol oynar. Unutkanlık, bunama, alzheimer gibi rahatsızlıkların önüne geçmeye yardımcı olur. Özellikle düzenli olarak tüketilen ceviz, beyin sağlığı için en önemli kuruyemiştir. 

Kuruyemişler kanser düşmanıdır: Yapılan araştırmalara göre kanser ile beslenme arasında çok ciddi ilişki bulunmaktadır. Her gün düzenli tüketilen kuruyemiş, hücrelerin yenilenmesini sağlarken kansere karşı önlem olabilir.

Kuruyemişler yaşlanmayı geciktirir: Kuruyemişlerin içeriğinde bulunan yapı taşları sayesinde cildinizin altında bulunan bariyerin yenilenmesini sağlar. Ayrıca cildin ihtiyacı olan kolajeni sağlayarak, cildin genç kalmasını sağlar. Kuruyemişlerin içeriğinde bulunan vitaminler sayesinde hücrelerin yenilenmesini sağlayarak yaşlanmayı geciktirir.

Kuruyemişler kilo vermenize ve almanıza yardım eder: Kuruyemişleri kilo alma ve verme programınıza uygun miktar ve düzende eklediğiniz zaman size yardımcı olacaktır. Diyetisyenler beslenme listesinde en çok başvurdukları besinlerin başında gelir. Bazı kuruyemişler yüksek kalorili olduğu için mutlaka kilo kontrol programınızda uzman diyetisyen görüşü almalısınız. Kuruyemiş faydaları kullanım çeşidine ve miktarına göre değişkenlik gösterir.

Hangi Kuruyemişin Neye Faydası Var?

Hangi Kuruyemişin Neye Faydası Var?

 

Doğada birçok kuruyemiş bulunmakta olup içerdiği vitaminler bakımından hepsi birbirinden farklıdır. Kuruyemiş familyasında her bir kuruyemiş farklı bir hastalığa ve amaca hizmet eder.

 

Ceviz

Bilim adamları yiyecekler ile benzedikleri besinler arasında bir ilişki olduğu saptamışlar. Ceviz görüntü itibariyle beyine benzemektedir. Bu sebeple beyinle ilgili bunama, unutkanlık, alzheimer gibi rahatsızlıkların önlenmesinde etkilidir. İçeriğinde antioksidan bakımından güçlü Omega 3 mevcuttur. Ceviz; kalbi korurken, kanserle savaşmada yardımcı olur. Erkeklerde sperm kalitesinin arttırılmasında en etkili kuruyemiştir.

 

Yer Fıstığı

Kuruyemişler içerisinde en çok folat miktarına sahip olan besindir. Folat beyin gelişiminde etken bir maddedir. İçeriğinde bulunan E vitamini aynı zamanda kuruyemiş cilde faydaları arasında yer alır. Kalp sağlığına destek olurken, depresyon ile mücadelede yardımcı olur.

 

Badem

Kuruyemişlerin içerisinde en çok kalsiyum barındıran besindir. Kötü kolesterolü düşürmede ve damar sağlığını korumada yardımcı olur. Bademin içeriğinde bulunan E vitaminin fazla olması nedeniyle cilt ve saç sağlığına destek olur. Kuruyemiş cilde faydaları arasında en çok tercih edilen besin türüdür. Vücuttaki serotonin hormonunun salgılanmasını sağlar. Mutlaka çiğ tüketilmesi gereken bir kuruyemiştir.

 

Fındık

Fındık; yağ, magnezyum, kalsiyum, B ve E vitamini bakımından zengindir. Bir avuç fındık kalp sağlığında en büyük destekçiniz olur. Kas, kemik, eklem ağrılarının giderilmesine yardım eder. Cildini korur. Kanser riskine karşı en büyük savaşçılar arasında yer alır.

 

Antep Fıstığı

Antep fıstığı, potasyum ve B6 vitamini bakımından oldukça zengindir. B6 vitaminine bağlı olarak yaşanan anemi tedavilerinde yardımcı bir besindir. Ayrıca kalp sağlığı için oldukça yararlıdır.

 

Kaju Fıstığı

Kaju fıstığı çok fazla magnezyum içerir. Kas ve kemik sağlığında önemli bir besindir. Kan basıncının dengelenmesini sağlayarak tansiyonun düşmesine yardımcı olur.

 

Kabak Çekirdeği

Kabak çekirdeği yüksek oranda magnezyum, demir ve çinko içerir. Bağışıklık sisteminin güçlenmesinde etkilidir. Hafızayı güçlendirirken, kalp sağlığında da etkili bir besindir. Ayrıca lifli yapısı ile kabızlık sorununda destek olur. Bağırsaklar yaşanan kıl kurdunun düşürülmesi için çiğ kabak çekirdeği yenilmesi gerekir.

 

Çiğ Kuruyemişin Faydaları

 

Çiğ kuruyemiş içeriğinde bulunan vitamin, yağ ve antioksidan bakımından daha zengindir. Kuruyemişin içeriğinde bulunan doymamış yağlar kavrulma sırasında trans yağa dönüşebilir. Kötü kolesterolün düzenlenmesinde faydası olan kuruyemişin faydadan çok zararı ortaya çıkar.

 

Özellikle zayıflama amaçlı yapılan beslenme programlarında bu sebeple çiğ kuruyemiş tercih edilmesi önerilir.

 

Çiğ kuruyemiş kavrulmuş kuruyemişe göre daha fazla lif içerir. Lif, bağırsak hareketlerinde ve sindirim sisteminde etken bir besindir.

 

Çiğ kuruyemişin içeriğinde bulunan lifli yapı etkilenmemiş ve daha fazla tokluk hissi verecektir. Vitamin ve mineral bakımından zengin olan çiğ kuruyemiş bağışıklık sisteminin güçlenmesine destek olur.

 

Vücutta meydana gelen enfeksiyon ile mücadele eder. Lifli yapısı sayesinde geç sindirildiği için kan şekerinin yavaş yükselmesini sağlar.

 

Böylelikle kan şekerini dengeler. Çiğ kuruyemiş tam bir protein deposu olduğu için yanık ve yara tedavisinde destek olur.

 

Çocuklar için Kuruyemiş Faydaları

 

Gelişim çağında olan çocukların sağlıklı büyümesi için beslenme programlarına bir küçük avuç kuruyemiş eklemek gerekir. Yetişkinlerin sağlığında olduğu kadar çocukların sağlığında da önemli bir yere sahiptir.

 

Vitamin, mineral, sağlıklı yağlar ve protein bakımından zengin olan kuruyemiş çocuk gelişiminde çok önemlidir. Güçlü besin içeriği ile bağışıklık sistemini güçlendirir.

 

Uzun süre tokluk hissi vermesi nedeniyle paketli gıda tüketiminin azalmasına yardımcı olur.

 

Kan şekerinin yavaş yükselmesini sağlayarak, şeker hastalığına yakalanma riskini azaltır. İçeriğinde bulunan vitaminler nedeniyle kas ve kemik gelişimine katkı sağlar.

 

Kuruyemiş unutkanlığı azaltırken, hafızanın güçlenmesine katkı sağlar. Özellikle çölyak hastalığı olan çocuklar için özellikle çiğ kuruyemişler alternatif bir besin grubu olabilir. Ancak doktorunuza danışmadan tercih etmemelisiniz.

 

Sağlık açısından hangi kuruyemişi tercih etmeliyiz?

Çiğ kuruyemişler tercih edilmelidir. Kavrulan kuruyemişe kavrulma sırasında yüksek oranda tuz kullanılır. Tuzlu kuruyemişler tansiyon olmak üzere birçok rahatsızlığa davetiye çıkarır. Ayrıca kuruyemişler kavrulma sırasında içeriğinde bulunan doymamış yağlar trans yağa dönüşebilir. İşlenmiş kuruyemişler sağlıklı değildir. Kavrulduğu zaman kuruyemişin faydaları azalır.

 

Kuruyemişi ne kadar tüketmek gerekir?

Kuruyemiş ölçülü tüketildiğinde faydalı bir yiyecektir. Tüketirken ölçüyü ve sınırı bilmek gerekir. Uzmanlar günlük en fazla 60 gr civarında tüketilmesini tavsiye eder. Bu ortalama bir avuç kuruyemişe denk gelir.

 

En faydalı kuruyemiş hangisidir?

Ceviz kuruyemişler içerisinde en faydalı olarak ilk sırada yer alır. Yüksek oranda omega 3 içeren tek kuruyemiştir. Doymamış yağlar bakımından oldukça zengin olan ceviz kan damarlarını genişletir, kalp sağlığını destekler. Günlük magnezyum ve bakır ihtiyacını karşılar.

 

Kaynak: www.medicalpark.com.tr