Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Özgür Özel, Çanakkale’de gerçekleştirilen 1. Ulusal Roman Çalıştayı’na katıldı. Toplantının bir kısmı basına kapalı gerçekleştirildi. Çalıştayda, CHP Çanakkale Milletvekilleri İsmet Güneşhan ve Özgür Ceylan, Belediye Başkanı Muharrem Erkek, Roman Dernekleri Konfederasyonu Başkanı Hacı Ramazan Muhtaroğlu, yurtdışı Roman dernekleri temsilcileri, CHP il ve ilçe başkanları ile çok sayıda vatandaş hazır bulundu.

CHP Genel Başkanı Özgür Özel çalıştayda yaptığı konuşmada, Roman vatandaşların yaşadığı sorunlara ve CHP’nin bu konuda attığı adımlara vurgu yaparak, "Cumhuriyet Halk Partisi olarak, Roman vatandaşlarımızın siyaset ve toplumda daha fazla temsil edilmesini sağlamak için çalışıyoruz" dedi.

Özel, daha önce bir konuşmasında Romanları siyasete katılmaya davet ettiğini hatırlatarak, “Roman kardeşlerimiz siyasette yer almak istedikçe genel başkan olarak sonuna kadar yanlarında olacağım. Kurumsal yapılar oluşturarak bu süreci hep beraber yöneteceğiz” ifadelerini kullandı. Roman vatandaşların belediyelerde daha fazla temsil edilmesi için adımlar atıldığını belirten Özel, “Çanakkale Belediyesi’nde Roman vatandaşlarımız için oluşturulan koordinatörlük örneğini tüm CHP'li belediyelerde yaygınlaştıracağız” dedi.

Romanların yaşadığı temel sorunlara değinen Özel, pozitif ayrımcılık yapılması gerektiğini vurguladı. “Roman milletvekili olmalı ve ben bunu sağlayacağım” diyen Özel, Romanların siyasi partilerde daha fazla yer alması gerektiğini söyledi. İl ve ilçe başkanlıklarına, Roman vatandaşların temsil edilmesi için gerekli yazıları yazacağını belirten Özel, "Seçilecek yerlerde Roman vatandaşlarımıza yer açılacak" dedi.

 

Yoksulluk ve ayrımcılıkla mücadele

Roman vatandaşların en büyük sorunlarının başında yoksulluk ve ayrımcılığın geldiğini ifade eden Özel, özellikle eğitim ve barınma konusunda yaşanan sıkıntılara dikkat çekti. “Roman çocukları eğitime geriden başlıyor ve bu farkı kapatamıyor. Ancak fırsat verildiğinde ne kadar başarılı olduklarını görüyoruz” diyen Özel, Roman vatandaşların yoksulluğun miras olarak devam ettiğini belirtti. Özel, “Cumhuriyet Halk Partisi olarak, bu döngüyü kırmak ve Roman vatandaşlarımızın daha iyi bir yaşam sürmesini sağlamak için elimizden geleni yapacağız” dedi.

Özel: “Roman vatandaşlarımızın her zaman yanında olacağız”

Özel, kentsel dönüşüm sürecinde Roman vatandaşların yaşadığı mağduriyetlere de değindi. “CHP’li belediyeler, kentsel dönüşümde Roman vatandaşları mağdur etmeyecek, onların haklarını koruyacağız” diyen Özel, yerinde dönüşüm modelinin CHP'li belediyeler tarafından uygulandığını belirtti.

Son olarak, Roman vatandaşlara yönelik ayrımcılıkla mücadelede kararlı olduklarını vurgulayan Özel, “Sizin yolunuz bizim yolumuzdur. CHP olarak Roman vatandaşlarımızın her zaman yanında olacağız” dedi. Çalıştayın ulusal olmasının yanı sıra uluslararası boyutlarının da bulunduğunu belirten Özel, Makedonya’dan ve Balkan coğrafyasından önemli katılımcıların çalıştaya destek verdiğini ifade etti. Roman vatandaşların uluslararası düzeyde de dayanışma içinde olduğunu belirten Özel, bu işbirliğinin artarak devam edeceğini söyledi.

“İlerleyen süreçte daha da çok birlikte olacağız”

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Özgür Özel çalıştayda yaptığı konuşmada şunları söyledi; “Bugün burada çok özel bir katılımla Türkiye'deki birinci ulusal roman çalıştayını gerçekleştiriyoruz. Bu süreç bugün başlayan bir süreç değil. Cumhuriyet Halk Partisi'nin uzun yıllardır üzerinde durduğu, bazen çok iyi yönelen, bazen yavaşlayan, bazen memnuniyetlerin, bazen rahatsızlıkların ifade edildiği, birazcık çeşitler üzerinden belli noktalarda ilerleyen bir süreci artık kurumsallaştırma ve bundan sonraki süreci hep beraber yönetme kararlılığındayız. Biraz önce kapalı kısımda arkadaşlar bir video izlettiler. Ben Mart ayında İzmir'de bütün Roman kardeşlerimi siyasete katılmaya, Cumhuriyet Halk Partisi'ne gelmeye, belediye meclis üyeliklerine, belediye başkanlığına, milletvekilliğine talep açmaya CHP'de siyaset yapmaya davet etmiş ve demiştim ki bundan sonra hep birlikte olacağız, kurumsal yapılar oluşturacağız, siz çalışmak, siyaset yapmak istedikçe genel başkanınız sonuna kadar arkanızda duracak. Bugün önemli bir adım attık. Tabii ulusal bir çalıştay ama aslında uluslararası boyutları da var. Özellikle buradan Makedonya'dan kıymetli bakanımız katkı sağladılar. Bulgaristan'da mücadele eden çok değerli dostlarımız burada Balkan coğrafyasından değerli bu mücadeleye katkı sağlamış isimler de burada. İlerleyen süreçte daha da çok birlikte olacağız.” 

“Yoksulluk toplumun her kesimini vurur, daha yoksulu daha çok vurur”

“Sol sosyal demokrat bir parti olarak sizinle dayanışma halinde olacağız. Biz sizi destekleyeceğiz, siz bizi destekleyeceksiniz ve artık romanların hem siyasetteki hem güncel hayattaki bütün sorunlarını hep birlikte ortadan kaldırmamız lazım. Bugün romanlar, romanlar, yoksulluktan en çok onlar etkileniyor. Neden? Çünkü yoksulluk toplumun her kesimini vurur, daha yoksulu daha çok vurur. Mesela gıda enflasyonunda geçtiğimiz gün rakamlar açıklandı. Toplumun en zenginleri için gıda enflasyonu yüzde otuzda, yoksullar için yüzde kırk sekizde. Romanlar için bakarsanız belki yüzde altmışta. Neden? Çünkü onun tükettiğine, onun ihtiyaç duyduğuna en çok zam geliyor. Onu koruyan yok, ona muafiyet yok. O yüzden biz bu meseleyi çok bütünleşik bir şekilde ele almak durumundayız.”

“Sen de bizim evladımızsın”

“Benim dedem Üsküp doğumlu, babaannem Kirçova doğumlu, anneannem Selanik doğumlu, dörtte üç o taraftan gelmişiz. Ben bunları söylerken bir vatandaşımız, bir Roman kardeşim bana dedi ki, sen de bizim evladımızsın dedi.” 

“Sizin yolunuz benim yolumdur”

“Şimdi ben de şunu söylüyorum. Türkiye'de kim yoksulsa, kim işsizse, kim geride bırakılmışsa, kim dezavantajlı bir grupsa ben onların çocuğuyum. Romanlarla birlikte o zaman ben de şimdi size diyorum ki amera duran, kamera duran, kumara duran. Yani sizin yolunuz benim yolumdur. Bütün Roman kardeşlerim bundan sonra Cumhuriyet Halk Partisi'ne kurdukları bu sıcak bağı sürdürsünler. Sizin yolunuz bizim yolumuz. Gün gelecek bu ülkede Cumhuriyet Halk Partisi halkın iktidarını kurup belli bir süre gerekeni hep birlikte yaptıktan sonra bu Türkiye'de yoksulluğu ortadan kaldıracağız. Ayrımcılıkları ortadan kaldıracağız. Hep beraber hepimizin çocuğu en iyi okullara en iyi şekilde eşit eğitime ayrımsız şekilde alacak. Sağlıktaki ayrımcılıklar ortadan kalkacak ve hep beraber en güzel günlerde birlikte olacağız. Benim yolum sizin yolunuzdur” dedi.

Özel, çalıştayın ardından Bursa’ya hareket etti. 

Hasan Sami Er